TILLIT & LIKVÄRDIGHET
LIKVÄRDIGHET & TILLIT

Med grupp skall förstås en bestämt antal människor som under en tid är tillsammans, kan vara en t.ex. arbetsgrupp, en intressegrupp eller en familj. Grupputveckling skall förstås skeenden i de sociala relationer som förekommer i alla sorts grupper och överallt på jorden.

Grupputveckling pekar på att en grupp kan genomgå tydliga faser som beskrivs i RelationsDjup® med Inkludering, Konfrontation och Stark sammanhållning.

Grupputvecklingen är beroende av varje deltagares dörrpositioner i RelationsDjup®  samt varje deltagares förskjutningar i EgenvärdesTriangeln®.

Då man lägger varandras symbolbilder EgenvärdesTriangeln® respektive RelationsDjup® över varandra så kan man också förstå och förutse varje individs karaktärsdrag, värderingar, beteendemönster i gruppen samt gruppens utvecklingsmöjlighet.

Då någon person har sina dörrar stängda till inkludering i RelationsDjup® kommer den människan inte att släppa in någon annan.

För att nå Stark sammanhållning, antingen det är baserat på lojalitet eller en strävan efter ömsesidig tillit, kan gruppstorleken knappast överstiga 9 – 10 personer, helst färre.

Om gruppen saknar en person med överordnat mandat och ansvar så är det typiskt att den individen med mest rött försöker ta ledningen i gruppen för att på så få utökad psykologisk kontroll över de andra.

I en röd-blåare grupp kan varje deltagare uppleva sig på en skala från mest förmer till mest mindrevärd. Samspelet försöker genom sinsemellan förnedring och upplyftande av varandra att vaska fram en rangordning mellan deltagarna. Inbördes etablerad lojalitet ger Stark Sammanhållning.

En lite grönare grupp upplever sig nästan likvärdiga och försöker via dialog att finna samstämmighet i gruppen. Känsloreaktioner sopas under mattan eller mildras genom ursäkter och förlåtelser till att vara avklarade. Gruppen kan uppleva sig komma in i stark sammanhållning via dialog, men under ytan finns motsättningar som hämmar gruppen.

En övervägande grönare grupp upplever sig likvärdiga och välkomnar blottläggningar uppkomna i samspelet. Genom välkomna ömsesidiga blottläggningar kommer gruppen in i GroupTopia.

Blottläggning (processen blottläggning) för att nå GroupTopia

Blottläggning innebär att beskriva en situation, sätta ord  på reaktion och känsla / känslor direkt när det händer. Det sker inför hela gruppen inklusive ledaren. Om inte hela gruppen är samlad när det händer behöver gruppen få veta när gruppen samlas.

Blottläggningen skapar tillit först när alla de andra lyssar för att förstå – ställer klargörande frågor för att förstå.

En grupp där ömsesidig blottläggning och alla lyssnar för att förstå, ställer klargörande frågor, uppnår GroupTopia.

Om någon i gruppen inte bryr sig, inte lyssnar för att förstå, den personen lämnar den sociala relationen, går ut ur RelationsDjup.

Vid blottläggning som innehåller omdömen eller bemöts med omdömen förloras likvärdigheten i gruppen och övergår istället i en rangordningsprocess.

Att förstå behovet bakom blottläggningen är viktig att förstå för alla inblandade. När detta bör ske beror på flera saker såsom t.ex. ålder och gruppens historia samt utvecklingsskede i RelationsDjup.

I Stiftelsens olika koncept kommer detta att beskrivas vidare.

Anm.: I begreppet Blottläggning finns tydliga paralleller till Nonviolent Communication (NVC) och ”Jag-budskap” (finns i många varianter). 

Comments are closed.