I grunden gäller samma koncept som i förskolan. En sak är dock märkbart annorlunda – barnen går i skolan för att lära sig. För att detta skall fungera behövs någon som kan lära ut och att eleverna är mottagliga. För att en människa ska kunna vara mottaglig, vara tillgänglig för inlärning, behöver den ha tillgång till sin intellektuella kapacitet. Tänk dig ett barn som sitter i en skolklass och är känslomässigt upptagen med ”är jag välkommen här?”; “vem bryr sig om mig?”: “vem bryr sig inte alls om mig?”; “varför stirrar Lars på mig?”; “jag blir orolig när Sven går omkring i klassrummet !”; “jag blir rädd när Lena, med en hotfull blick, pekar med pennan på mig;” osv …. Tror du att detta barn har tillgång till sina intellektuella resurser för att ta in det som lärs ut?
En GroupTopia® Skola strävar efter ett relationsorienterat ledarskap med ömsesidig tillit och likvärdighet. I en GroupTopia® Skola är eleverna i varje klass är uppdelade så att varje barn ingår i liten förvald grupp med 6 – 7 stycken elever, med fyra sådana grupper i klassrummet. Grupperna är fysiskt åtskilda i klassrummet. Varje grupp har en dedikerade vuxenperson som sitter med gruppen. Denna person har enbart fokus på relationerna i gruppen, ett relationsfokuserat ledarskap. All undervisning sker genom läraren / pedagogen. Samtliga vuxna behöver ha god insikt i relationsorienterat ledarskap och vara genuint grönare (se Teori, Grunden) för att kunna verka i rummet.
Det relationsorienterade ledarskapet innebär att reaktioner och känsloreaktioner, små som stora, alltid har företräde. Detta ger utrymme för att skapa tillit och likvärdighet. Detta är en förutsättning för att alla i gruppen, ja hela klassen, skall kunna vara mottaglig för undervisning.
Ett personligt ansvaret ligger givetvis på den eller de som är berörda, men det ligger i slutändan på det överordnat ansvaret, på den dedikerade vuxenpersonen i gruppen.
Resursfrågan har Stiftelsen en plan för, följ oss gärna i Nyhetsbrevet.
Blir det konstigt i klassen när en grupp tar ”time out” för uttrycka reaktioner och uppkomna känslor, för att lyssna och ta in … nej, därför att pedagogen börjar terminen med att gå igenom hela konceptet – en “time out” från en grupp i klassrummet innebär att vuxenpersonen i de andra tre grupperna också undersöker relationerna i gruppen.
Här kommer Stiftelsen under sommaren 2025 att publicera ett Översiktligt koncept för Skolan årskurs 1 – 6.
Anm.: Övergång från förskola till skola innebär i Sverige, 2025, att sista året i förskolan är ett förberedande skolår, kallat 0-året, som har vissa krav på utbildningsverksamhet.