Vanligen förknippar med en bokcirkel med att träffas och diskutera innehållet i en bok utifrån olika synvinklar.
GroupTopias bokcirklar har ett format där var och en i cirkeln delar med sig om hens personliga reflektioner och hur hen blivit berörd. Målet är ömsesidiga möten mellan människor i en likvärdig och tillitsskapande miljö. Givetvis kommer troligen någon reagera känslomässigt mot någon annan i gruppen. Förutsatt att denne deltagare då kan sätta ord på sin upplevelse och känsla, förutsatt de andra lyssnar för att förstå så har gruppen startat resan mot GroupTopia. I förlängningen kan deltagarna komma att skapa en bestående GroupTopiagrupp – vänner för livet.
Konceptet översiktligt består i att vara maximalt 8 – 9 personer, en gång per vecka, 1 ½ timma vardera, man sitter i en cirkel, inga sidoaktiviteter (fika etc), en enda person är huvudperson vid varje enskilt träff. De andra är lyssnare och ställer enbart klargörande frågor – aldrig bedöma eller ge råd eller flytta fokus till en själv,.
Det finns två olika konstellationer för bokcirklarna, en som benämns ”Bokcirkel för främlingsgrupp” en annan som benämns ”Bokcirkel med icke främlingsgrupp”.
Med främlingsgrupp menas att ingen av deltagarna har en historia med någon annan i gruppen. Med icke främlingsgrupp menas att minst en deltagare har en gemensam historia med någon annan i gruppen.
”Bokcirkel för främlingsgrupp” har uppenbarligen ingen historia av reaktioner och känslor mot någon annan i gruppen, inget som kunnat ha som sopats under mattan. Dessa bokcirklar har förutsättningar att kunna genomföras utan någon handledare. Till hjälp kommer ett konceptet att finnas här på siten innan boken släpps.
”Bokcirkel för icke främlingsgrupp” är luriga därför att det högst troligt finns en historia av outtalade reaktioner och känslor som tidigare sopats under mattan. Att detta kommer fram under ett ”paraply” av en bokcirkel kan resultera i kraftiga konflikter med tillitsreducerande följder. Därför beskriver konceptet för dessa bokcirklar bl.a. att alltid ha en godkänd handledare av Stiftelsen. Med dessa förutsättningar finns goda förutsättningar att skapa förståelse för varandra och stärka relationerna.